Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika.
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 201 - 220 od 730 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
17. 4. 2016, Planinski vestnik o gorskih reševalcih in ostalih nadvse zanimivih tematikah
  Aprilski izvod Planinskega vestnika je že pri vas doma, tisti, ki nanj niste naročeni, pa ga seveda lahko kupite ali pa se nanj kadar koli naročite. Tokratna tema meseca, za katero sta svoj del prispevala tudi Jani Bele in Matjaž Šerkezi govori o nevarnostih v gorah, o isti temi pa se je Marta Krejan Čokl pogovarjala z gorskim reševalcem Juretom Jeršinom iz GRS Rateče (in ne Radovljica, kot se nam je žal zatipkalo ob njegovi fotografiji). O tem se je razpisal tudi Iztok Tomazin. Seveda pa je to le delček vsebin aprilske številke, v njej namreč lahko najdete še pogovor z Jackom Tacklom Mira Steinbucha in Irene Mušič Habjan z Alenko Pavlovčič Klemenčič, predstavitev poti Via Alpina in Koroško-štajerske "Haute Route", izveste, kako je s cenami prenočevanja v kočah ... Le prelistajte ga.
12. 4. 2016, Agencija RS za okolje (ARSO) z novim, še boljšim, lavinskim biltenom
  S preteklim tednom je služba za sneg in plazove Agencije Republike Slovenije za okolje uvedla novo obliko in dodatne vsebine Opozorilom na nevarnost snežnih plazov (lavinski bilten).
6. 4. 2016, Tantalove muke in modrost Atene sta ukanila Gordijski vozel
  Kamnik, 6. 4. 2016: Širše območje Velike planine in Kamniških Alp je zaradi specifike območja slabo pokrito s signalom ZaRe (signal sistema zaščite in reševanja). Člani Društva GRS Kamnik smo na to opozarjali že vrsto let, saj smo pri vsaki intervenciji imeli težave z zvezo in v ta namen postavljali mobilni repetitor. Zaradi pomanjkanja frekvenc v sistemu ZaRe težav ni bilo mogoče rešiti. Po večletnih prizadevanjih smo le to uspeli rešiti in dobiti frekvenco od Ministrstva za obrambo RS.
4. 4. 2016, Skriti cilj pa druženje in povezovanje mlajših in starejših članov društva
  25. in 26. 3. 2016: Zimska vaja je bila v planu že nekaj časa. V petek popoldne se nas je 17 članov odpravilo trenirat na Golte. Društvo GRS Celje nam je odstopilo svojo kočo, prijetno postojanko v neposredni bližini Mozirske koče. Petkov večer je bil družabno obarvan.
30. 3. 2016, Hvala je le majhna beseda, a naj bo tokrat močna in iskrena
  Prejeli smo Zlato priznanje Občine Kamnik za vrhunsko usposobljenost, organiziranost, širjenje zavesti o varnosti v gorah in predvsem nesebično pomoč pri reševanju. Nekdo bi rekel še en od papirjev, morda citiral besede Jože Čopa: "Nikoli nisem plezal zaradi slave in časopisov, da bi si potem ljudje z menoj brisali rit."

Včerajšnja slavnostna podelitev priznanj Občine Kamnik je bila nekaj posebnega kot so posebne vse podelitve v Občini Kamnik, ker so slavnostne in imajo vsebino.
29. 3. 2016, Podelitev priznanj Občine Kamnik
  »Obstaja pogum, ki se rojeva v bojeviti vročici ali brezupni nujnosti. In obstaja pogum, ki korenini v sprejemanju groznih okoliščin in vseh njihovih posledic - POGUM, ki v življenja, ki bi jih lahko uničila žalost, prinaša zdrav razum, vedrino in upanje. To je pogum, ki vse prenese. TO je največja hrabrost.« (Vir: www.kamnik.si)
27. 3. 2016, Rešena človeška življenja - neprecenljivo bogastvo
  24. marec 2016, Občni zbor Društva GRS Kamnik: Društvo GRS Kamnik je vrhunsko usposobljeno in organizirano društvo, ki zagotavlja, da se obiskovalcem gora nad Kamnikom ni treba bati, da bi ostali brez pomoči, ko so je potrebni.

Člani društva, ki prostovoljno in nesebično opravljamo dejavnost reševanja v gorah kot javno službo in smo vključeni v sistem zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji poleg območja Občine Kamnik, v celoti pokrivamo tudi območje občin Domžale, Komenda, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin.
25. 3. 2016, Zlati cepin že sedmič v roke slovenskih alpinistov
  Med letošnjimi prejemniki zlatega cepina, najvišjega priznanja za alpinistične dosežke na svetu, sta tudi slovenska alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, ki sta skupaj s Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem oktobra lani preplezala prvenstveno smer na impozantno, 6173 metrov visoko goro Cerro Kishtwar v Indiji. To je že sedmi zlati cepin za Slovenijo v 24-letni zgodovini podeljevanja nagrade za najvidnejši alpinistični vzpon. Mednarodna komisija bo aprila nagradila še dva vzpona v nepalski Himalaji in enega v Patagoniji. Nagrado za življenjsko delo v alpinizmu letos prejme Poljak Voytek Kurtyka, Prezelj pa bo postal prvi alpinist na svetu s četrtim zlatim cepinom.
11. 3. 2016, Opozorila nekateri ignorirajo
  Gorenjski Glas, 11. 3. 2016, str. 4: Te dni je v slovenskih gorah zapadla večja količina snega, zato je bila razglašena 4. stopnja nevarnost proženja snežnih plazov po petstopenjski evropski lestvici. »Večino turnih smučarjev nam je z opozorili uspelo odvrniti, a nekateri prav v nevarnosti vidijo neki čar,« pa so kritični strokovnjaki.
10. 3. 2016, Osrednja regijska slovesnost s podelitvijo priznanj in nagrad ob dnevu Civilne zaščite
  Včeraj se je v dvorani Osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični odvijala osrednja regijska podelitev priznanj in nagrad ob svetovnem dnevu Civilne zaščite. Med prejemniki so bili tudi Kamničani, in sicer član štaba Civilne zaščite in Gorske reševalne službe Kamnik Bojan Pollak, ekipa prve pomoči PGD Kamnik in Damjan Kočar iz Gorske reševalne službe Kamnik. V imenu Občine Kamnik se je slavnostnega dogodka udeležila namestnika poveljnika Civilne zaščite Občine Kamnik Brigita Vavpetič.
7. 3. 2016, Gorski reševalci pomagali pohodnici pri Mengeški koči
  www.kamnik.info: Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor, je star pregovor, ki opozarja, da je potrebno biti pri obiskovanju gora in hribov še posebej previden, pa četudi gre za manjši in enostavno dostopen hribček, kakršen je denimo mengeška Gobavica.
4. 3. 2016, Pod velikimi previsi
  Poobjana gore-ljudjeJane Volkar: 29. februarja 1968 sta kamniška alpinista, Milan Humar in Jernej Koritnik, vstopila v steno Rzenika - O Rzeniku in njegovih stenah.

Ali ste se že kdaj vprašali, kaj pomeni ta beseda, kje je njen izvor, od kdaj jo lokalni prebivalci uporabljajo? Zveni nekam čudno, nič nam ne pove, je njen izvor sploh slovanski? Slovar slovenskega knjižnega jezika te besede ne pozna. Trije približki (arzen, resen, rosen) pa nam tudi ne pomagajo kaj dosti pri razlagi pomena besede ali pojma.
4. 3. 2016, Pozor, snežni plaz!
  Na dan 4. 3. 2016: V gorah je 4. stopnja nevarnost proženja snežnih plazov po pet stopenjski evropski lestvici. 

Glede na zgornje vrstice odsvetujemo gibanje na izpostavljenih območjih. Če pa se kljub vsemu ne morete upreti pobeljenim pobočjem, se pred izbiro cilja prepričajte o aktualnih razmerah na terenu. Že doma preučite morebitno tveganje in NE nasedajte opisom na spletu, razmišljajte kritično, saj se razmere spreminjajo iz dneva v dan, celo iz ure v uro.
3. 3. 2016, Vabljeni na predavanje Norveška 2015
  Od 1. do 13. julija 2015 smo kamniški alpinisti, člani Alpinističnega odseka Kamnik in Gorske reševalne službe Kamnik, uživali v raziskovanju prelepe Norveške.
23. 2. 2016, 19. Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča 27. 2.
  Turnosmučarsko tekmovanje "Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča" bo v soboto, 27. februarja 2016. Pravila ostajajo enaka, zadnji rok prijav je četrtek, 25. 2.2016. Trenutne razmere na progi so odlične - več v prihodnjih dneh! Z udeležbo na tem tekmovanju bomo obudili spomin na preminule gorske reševalce, se trudili za čim boljšo uvrstitev v kategorijah za SLO pokal, se veselili v kategoriji rekreativcev in gorskih reševalcev. Bodite zraven! Če ste se že prijavili, se vam ni treba ponovno; trenutno je prijavljenih 18 tekmovalcev.
19. 2. 2016, Vabljeni v alpinistično šolo 2016
  17. marca ob 18h se začne uvodni sestanek, na katerem boste kandidati zvedeli vse kar vas zanima. Vabljeni!
14. 2. 2016, Še posebej veselo je bilo v babji sobi ...
  Medtem, ko je Matevž skupaj z ostalimi fanti in dekleti organiziral skrivni "babji" žur, kot ga je sam poimenoval, je mala Neja bila zadolžena za PR povezavo med prebivalci skupnega ležišča in starejšimi puncami iz drugega nadstropja. Čeprav je zjutraj pogrešala mamico in smo jo uspešno potolažili, je sedaj ona, ob deseti uri zvečer, v "žabah" veselo skakljala po mrzlem hodniku. Eden od vodnikov jo slučajno sreča in povpraša kaj počne sama na hodniku, če smo rekli, da je treba počivati? In ona s tistim nedolžnim otroškim pogledom: "Sem bla p'r babah. Organiziramo babji žur!"
7. 2. 2016, Ja, so dragi, imajo visoko ceno - pogreb kasneje je bistveno dražji
  Brez derez, čelne svetilke in v nizkih čevljih sta bila. Na poledeneli podlagi, brez znanja in vseh potrebnih informacij, 200 m nad planinsko potjo, sredi neprehodnega terena, poraslega z rušjem, katerega veje so segale pol tretji meter v zrak ...
4. 2. 2016, Znani letošnji prejemniki priznanj Občine Kamnik – Zlato priznanje bodo prejeli gorski reševalci
  Hvala predlagatelju ... Ponosni in veseli :-))))

Na današnji 12. redni seji Sveta občine Kamnik, so svetniki in svetnice potrdili predlog sklepa, ki ga je pripravila Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občine Kamnik, da se letos podeli priznanja sedmim nagrajencem, in sicer:

Društvu Gorska reševalna služba Kamnik zlato priznanje Občine Kamnik za vrhunsko usposobljenost, organiziranost, širjenje zavesti o varnosti v gorah in predvsem nesebično pomoč pri reševanju. 
27. 1. 2016, Pavle Šimenc (1937‒2016)
  Mengeš, 27. 1. 2016 - Tone Škarja: Pavleta sem poznal od nekdaj, saj sva bila bratranca, sošolca in potem soplezalca. Tam leta 1954 in 55 je bil glavni pobudnik za ustanovitev alpinističnega odseka v Mengšu, saj smo na občnem zboru kar skandirali "Hočemo odsek!", pa smo potem s posredovanjem predsednika Jožeta Muleja lahko leta 1956 šli h Kamniku. Pavle je bil na področju planinstva v dvojni vlogi: kot izredno delaven član društva, saj je delal udarniško od prve lopate do zadnjega strešnika Mengeške koče, hkrati pa moj soplezalec v kamniškem odseku.
 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2019