Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Matjaž Šerkezi, ponedeljek, 26. marec 2012

Društvo GRS Kamnik z občnim zborom obeležilo 90. obletnico ustanovitve

Kamnik (23. 3. 2012) - Popoldne je v avli ŠCRM potekal svečan Občni zbor Društva gorske reševalne službe Kamnik ob 90-letnici organiziranega gorskega reševanja v Kamniških Alpah. Poleg vodstva GRS Kamnik, Gorske reševalne zveze Slovenije ter Uprave RS za zaščito in reševanje so se slovesnosti udeležili tudi župan Marjan Šarec, minister za obrambo Aleš Hojs in poslanec DZ mag. Matej Tonin.  

Osnovni namen Društva GRS Kamnik, ki je bilo ustanovljeno kot 2. slovenska »rešilna postaja« leta 1922 v Stahovici, je prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na težje dostopnih terenih. Nekoč so ponesrečence reševali domačini izpod naših gora, leta1922, pa so se v Stahovici zbrali štirje bratje Erjavšek in še nekaj plemenitih mož. Ti so si za osnovno poslanstvo zadali pomagati v gorah vsem ki so pomoči potrebni. To plemenito poslanstvo so si kamniški reševalci postavljali za osnovni cilj na vseh 89 zborih. 

Danes šteje 56 članov. Problemi s katerimi se trenutno borijo so pridobitev svojih prostorov in dodatno intervencijsko vozilo, saj imajo le enega. Njihovi načrti za prihodnost so rešiti omenjene probleme, še naprej tako uspešno oziroma bolje izvajati osnovno dejavnost ter povečati preventivno delovanje s pomočjo primernih sredstev. V lanskem letu so intervenirali ob 26 nesrtečah v gorah, kar znaša 6,5% vseh slovenskih gorskih nesreč. 

Zbrane reševalke in reševalce ter goste je najprej pozdravil predsednik GRS Kamnik Franc Miš, ki se je zahvalil za trud, delo in pomoč vsem reševalkam in reševalcem, ki vsak po svojih močeh prispevajo, da v naših gorah ne bo nihče ostal brez pomoči. 

Iz nagovora Franca Miša: »Prepričan sem, da se tudi za vnaprej ni bati, da ne bi izpolnjevali tega osnovnega poslanstva našega društva, naslednika 2. rešilne postaje v Sloveniji. Zagotovilo za to smo mi vsi, ki se iz leta v leto trudimo, da poleg osnovnega reševanja opravimo še ogromno usposabljanja in ostalega , kar je potrebno, da smo vedno pripravljeni in zmožni priskočiti na pomoč. Zagotovilo za to so naši trije novi gorski reševalci, ki so letos opravili za to vse potrebne izpite, zagotovilo za to je tudi šest naših pripravnikov, ki se poleg tega, da so se že vsi uspešno vključili v reševalno delo, ves čas tudi pridno usposabljajo. Ne nazadnje, prepričan sem, da ste zagotovilo za to tudi vi, spoštovani gostje, predstavniki države, lokalnih skupnosti in društev, s katerimi odlično sodelujemo, vi pa nam po svojih najboljših močeh vedno priskočite na pomoč«. 

Da Društvo GRS Kamnik predstavlja pomemben del delovanja občine Kamnika na področju prostovoljstva in pomoči pri nesrečah ljudi v gorah in terenih, ki so težje dostopni je v svojem govoru poudaril župan Marjan Šarec. Pohvalil je njihov trud za boljšo informiranost naših občanov z razmerami v gorah in pastmi, ki nam jih ponujajo. Na koncu pa poudaril, da jim želi čim manj klicev ponesrečencev ter veliko uspešnih akcij in reševanj. 

Svečanega zbora se je udeležil tudi minister za obrambo Aleš Hojs, ki je članom GRS Kamnik čestital ob jubileju, izkazal spoštovanje do njihovega dela ter jim obljubil dobro sodelovanje med ministrstvom za obrambo in Gorsko reševalno zvezo tudi v prihodnje, čeprav bodo časi glede financ še težji kotdo sedaj. 

Na svečanem občnem zboru, so člani potegnili črto pod do zdaj narejenim in potrdili načrte za delo v prihodnje. Podelili so dva bronasta in dva zlata znaka Gorske reševalne zveze Slovenije. Bronasti znak sta prejela Aleš Koželj in Matej Bizjak, zlati znak pa Vilko Rifel in Boštjan Griljc. 

Že na sredinem Zboru GRZS v Stahovici so člani Društva GRS Kamnik prejeli priznanja, in sicer: Plaketo za življenjsko delo za najmanj štirideset let članstva in dela v gorsko reševalni službi je prejel Bojan Pollak (ta je plaketo fizično prejel danes). Naziv častni član, torej najvišji naziv v GRZS za posebne zasluge in delo v gorski reševalni službi so prejeli Cene Griljc, Metod Humar, Pavle Šimenc in Tone Škarja. 

Svečanem zboru so dodali kulturni pridih učenci OŠ Šmartno v Tuhinju pod vodstvom Lučke Drganc s hudomušno igro »Gremo na Menino planino« in kvartet Krt.  

https://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=279 26. 9. 2020