Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sreda, 4. april 2012

Zaključen zimski del usposabljanja za nove inštruktorje GRZS

Sicer nekoliko pozno ampak je v življenju tako, da ima družina prednost. Omenjeni sestavek pa naj bo za zgodovino in za takrat, ko se bo pisala nova knjiga o dvestoletnici organiziranega reševanja v gorah.24. marca so na Vršiču potekali izpiti iz zimske tehnike za nove inštruktorje GRZS. Tako smo nekateri zaključili z delom usposabljanja, ki ga bomo v pozno poletnem oz. zgodnje jesenkem času nadgradili in zaključili z letnim delom usposabljanja. Izpiti so potekali po sklopih in v osnovi bili razdeljeni na dva glavna dela: 
- štafetni spust z vsemi sestavinami organizirane reševalne akcije in 
- delo na poligonu, ki je obsegal: iskanje s plazovno žolno, Aki čoln, UT2000, sondiranje in organizacija, poznavanje plazovnih žoln, izkopavanje, RECCO in poznavanje organiziranega reševanja v zimskem času, plazove... 
- v Koči na gozdu pa še teorija iz zgodovine GRZS in organiziranosti GRZS. Delo po postajah je potekalo tekoče. Fantje pa so z njih prihajali z različnimi izrazi na obrazu. Izpiti so tista nuja, ki v večini pokažejo oz. ocenijo znanje posameznika, nekaterim pa žal zaradi treme ne pustijo, da bi stvar pokazali in zaključili kot dejansko znajo. Zaplate snega so nas opozarjale, da se zima poslavlja in da smo ujeli še zadnji vlak za izvedbo izpitov. Ta vlak pa bomo morali v GRZS loviti tudi pri čimprejšnji in nujni potrditvi programa usposabljanja. Izdelan je, nekaj kozmetičnih popravkov, uskladitev z zakonodajo... Preprosto pa tudi ne razumem zakaj mora o njem odločati Zbor inštruktorjev?! Ali nimamo Komisijo za reševalno tehniko, ki ji je bila zaupana ta naloga, poslanstvo?! Strokovno telo, stroka! 

O tem se bo pisalo čez sto let in moja bica bi rekla "hvala Bogu", da ne bomo/bodo brali. Ona že ve zakaj. 

Foto: Brane Žorž

https://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=289 26. 9. 2020