Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Bojan Pollak, nedelja, 18. marec 2012

Mladi so spoznavali delo GRS in se učili varnejše hoje

»Kar se Janezek nauči, to Janez zna« je star slovenski rek, ki se ga zavedajo tudi v Društvu GRS Kamnik, kjer pravijo tudi, da je »preventiva boljša od kurative«. S tem razlogom je DGRS Kamnik v februarju organiziralo usposabljanje za varnejše obiskovanje hribov pozimi za »Janeze« - torej odrasle, v marcu pa še za »Janezke«. 

Tako se je prikaza dela delovanja GRS in nekaterih osnov varnejše hoje v snegu v planine udeležilo, skupaj z mentorji in 18 starši, kar 66 mladih planincev iz osnovnih šol Toma BrejcaStranj in Šmartnega v Tuhinju.

Sodelovali pa so tudi otroci projekta Zdrav življenjski slog Zavoda za šport RS Planica in Evropskih socialnih skladov.

 1 (2)

Približno polovica otrok se je z avtobusom pripeljala do Rakovih ravni od kjer so peš prišli čez Gojško in Malo planino do Lambergarice (Wambergarce), kjer je bil prikaz, druga polovica se je z žičnico pripeljala do Tratic in nato čez Veliki Stan dospela do delovišča. Že med samim pristopom je bilo povedano in prikazano marsikaj iz varnejše hoje. 
V Lambergarici, kjer je bilo še dovolj snega in kjer tudi močan jugozahodnik, ki je ta dan brill čez planino, ni imel nobene moči in je bilo prijetno toplo, so se razdelili v štiri skupine, ki so zapovrstjo obiskale štiri delovne točke: iskanje zasutih s pomočjo plazovne žolne, iskanje zasutih s pomočjo sondiranja, uporaba akia in prikaz uporabe derez in cepina. Vsak udeleženec je nato lahko sam poskusil in se preizkusil v pokazanem. Na koncu je bila prikazana še uporaba ABS nahrbtnika za preživetje v plazu in iskanje zasutega v plazu s pomočjo RECCO naprave. Sledil je pohod do gostišča Zeleni rob, kjer je po malici bilo prikazano še reševanje s sedežnice. 

1 (5)

Da je vse potekalo v redu, je poskrbel glavni organizator Matjaž Šerkezi ob pomoči drugih članov Društva GRS Kamnik: Janeza Ažmana, Aleša Hočevarja, Aleša Janžekoviča, Frana Kemperla, Damjana Kočarja, Petra Mežnarja, Franca Miša, Bojana Pollaka in Janeza Volkarja

1 (6)

Da so mladi planinci varno prispeli od izhodišča na delovišče in nazaj, so poskrbeli njihovi mentorji in planinski vodniki PD Kamnik: Lučka Drganc, Franc Obreza, Tinkara Skamen Šerkezi, Stanka Kočar, Špela Kobetič, Miro Uršič, Mojca Janžekovič in Andrej Matjan

1 (3)

Pohvaliti je potrebno tudi družbo Velika planina, d.o.o., ki je pri akciji zgledno sodelovala. 

Povezava do reportaže SLO1 (od 4:39 min.): http://tvslo.si/#ava2.131724737;;   

logo ess zavod

triglav

Fotografije: Tinkara Skamen Šerkezi  

https://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=295 26. 9. 2020