Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Matjaž Šerkezi, torek, 6. marec 2012

Usklajevalni tečaj za nove inštruktorje GRZS

Med vikendom (od 3. 3. do 4. 3. 2012) je na Vršiču potekal usklajevalni tečaj iz zimske tehnike za nove inštruktorje GRZS v organizaciji Komisije za reševalno tehniko GRZS in pod vodstvom Braneta Žorža.

Delo je potekalo v treh delih in sicer na poligonu, kjer smo obdelali celotno zimsko tehniko:

1. del: 
a. Organizirano iskanje zasutega v snegu - sondiranje, 
b. iskanje zasutega v snegu s pomočjo plazovne žolne, 
c. načini izkopavanja zasutega v snegu, 
d. iskanje zasutega s pomočjo RECCO, 
e. prerez in preizkus stabilnosti snežne odeje z norveško metodo, 
f. tipizirana nosila UT2000, 

 

2. del: 
a. organizirana reševalna vaja v zimskih razmerah, kjer je bil poudarek na organizaciji akcije, dostopom do ponesrečenega in njegovi oskrbi in štafetni spust s pomočjo AKI čolna in 

 

3. del: 
a. reševanje ljudi z žičnice.

Večer nam je popestril Dušan Polajnar, ki nas je popeljal skozi čas organizacije GRZS od ustanovitve, preko nesreče v Špiku in Turski gori do ustanovitve GRZS in ponovnega sodelovanja z nekdaj matično zvezo PZS. 

Seminar je potekal na nivoju. Posebej gre pohvaliti način dela, kjer je bil poudarek na praktičnih veščinah in ne na teoretiziranju. Posebno mesto si zasluži vaja v obliki akcije, kjer se dejansko vidijo vse pomankljivosti posameznika in kje bo potrebno še izpiliti znanje. 

V kolikor sem se težko odločil, da nadgradim svoje skoraj šestnajstletne izkušnje v GRS, mi ni žal. Predvsem z vidika delovanja v organizaciji katere poslanstvo je reševanje življenj. Večkrat slišimo kritike, vendar so vse kritike brezpredmetne v kolikor sami nismo pripravljeni nečesa narediti oz. spremeniti. GRZS je na področju usposabljanj v zadnjem času naredila velik korak. Naslednji bo s potrditvijo programa usposabljanja in njegovo končno umestitev v proces dela z mladimi generacijami reševalcev in že usposobljenih kadrov. Upam, da ta dan ni več daleč. 

Iz DGRS Kamnik smo se usposabljanja udeležili: Franc MišDamjan Kočar in Matjaž Šerkezi. 

Fotografije: Brane Žorž 

https://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=300 26. 9. 2020