Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Franc Miš, ponedeljek, 17. januar 2011

Prva reševalna intervencija letos - POROČILO

Povzetek dnevnega biltena URSZR: Ob 15.53 je v kamniških planinah, v dolini Kamniške Bele, občina Kamnik, med sestopanjem po brezpotju ženski zdrsnilo po skalnatem terenu. Ustavila se je 50 metrov nižje hudo poškodovana po glavi in brez zavesti. Reševalci GRS Kamnik, so s pomočjo helikopterja SV poškodovano oskrbeli in jo prepeljali v ljubljanski klinični center, vendar je med prevozom žal podlegla poškodbam.

Prva reševalna intervencija Društva GRS Kamnik v letu 2011 - prva letošnja smrtna žrtev v gorah. 

V nedeljo zvečer smo gorski reševalci Društva GRS Kamnik zaključili prvo intervencijo v letu 2011. Žal tragično. Ponesrečenka je bila prva letošnja smrtna žrtev v gorah. 
Vse skupaj se je začelo pred drugo uro popoldne, ko sta se planinca odpravila po Dolini Kamniške Bele proti Presedlaju. Nekje okrog slapu Orglice sta se obrnila, prečila strugo Kamniške Bele in se začela vračati po njenem desnem bregu. V brezpotju Kozjega hrbta je planinka zdrsnila in se nezavestna ter hudo poškodovana ustavila dobrih petdeset metrov nižje ob strugi Bele. 

Sopotnik je klical na pomoč, za katero smo bili aktivirani kamniški gorski reševalci. Na kraj nesreče je odšla predhodnica, za pomoč je bil zaprošen helikopter Slovenske vojske, zaradi bojazni, da ga bo prehitela noč, pa se je na intervencijo odpravila skupina reševalcev z vso opremo za klasično reševanje. 
K sreči je dolžina dneva še dopuščala, reševanje s pomočjo helikopterja. Ponesrečenka je bila v najkrajšem možnem času prepeljana v ljubljanski Klinični center, vendar je zaradi hudih poškodb med prevozom umrla. 
Težko je najti razlago, zakaj sta se planinca vračala po zelo zahtevnem brezpotju, lučaj stran od dobro uhojene markirane poti. 

Nesrečni dogodek je nova potrditev, da se prijeten popoldanski sprehod v hipu lahko spremeni v hudo tragedijo. Planinci naj ne zahajajo v brezpotja, razen v primeru, ko so za to usposobljeni, izkušeni in jih dobro poznajo. 

foto: V. Habjan in F. Miš 

https://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=318 21. 2. 2020