Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Simon Kurinčič, ponedeljek, 16. oktober 2017

Reševanje zaplezanega pohodnika pod zgornjo postajo nihalke na Veliki planini

Ko smo se običajni državljani že odpravljali na zaslužen počitek, smo včeraj, 15. 10. 2017, okoli 22. ure ponovno prejeli klic na intervencijo.
Zaplezan pohodnik se je hotel vrniti z Velike planine z nihalko, a je zamudil zadnjo vožnjo. Zato jo je ubral kar čez ograjo proti zahtevni, a neoznačeni poti čez Rigelj, pod nihalko. Poti ni našel in je nadaljeval po zelo strmem, krušljivem in drsečem pobočju, dokler se ni znašel nad prepadnim skokom v brezizhodnem položaju. Poklical je 112 in sporočil koordinate, ki so bile točne. Prijazni uslužbenci Velike planine so nas z nihalko zapeljali do zgornje postaje. Nekaj časa smo sledili poti čez Rigelj, nato pa v iskanju težavnih prehodov do ponesrečenca.

Z vrvno tehniko smo mu pomagali kakšnih 250 višinskih metrov do poti čez Rigelj in nato na zgornjo postajo nihalke ter z njo v dolino. Zopet se je izkazalo, da je fino, če znamo poslati prave koordinate saj se tako močno skrajša čas reševanja. 

Še vedno pa smo presenečeni, ko nas ljudje, ki jim pomagamo, vprašajo, koliko zaslužimo za takšno reševanje. Ko jim povemo, da gremo vsi jutri (oz. danes, ura je bila 3.40 zjutraj) v službo, ne morejo verjeti, in to prostovoljno. 

Besedilo: Simon Kurinčič

https://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=926 9. 8. 2020