Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Boštjan Griljc, sobota, 20. november 2010, ogledov: 2576

Usposabljanje članov Društva GRS Kamnik - REALIZIRANO

VABILO NA USPOSABLJANJE:
Kdaj: V petek, 26. 11. 2010
Zbor: Ob 17.30 uri na Ravneh (pri peskokopu).
Usposabljanje bo potekalo na področju Velike planine.
Oprema: Radijska postaja, GPS, ... ter vsa potrebna osebna oprema za večurno gibanje na področju Velike planine v razmerah na navedeni dan.
Vodja usposabljanja: Genadij Štupar

POROČILO:
Usposabljanje je bilo kljub močnemu sneženju in vetru uspešno izvedeno. Lokacijo smo spremenili in jo prestavili malo nižje na pobočja Kranjskega Raka, do kamor smo se še lahko pripeljali z osebnimi vozili. Naprej proti Veliki planini je bila cesta zaradi obilice snega neprevozna.
Bazo smo locirali v gostišču Kranjski Rak, kjer je bilo vodstvo usposabljanja, računalniška podpora in radijska postaja z zunanjo anteno preko katere smo komunicirali z enotami na terenu in z Ljubljanskim Centrom za obveščanje.
Pričetek iskanja je bil ob 18. uri, ko smo formirali dve skupini, ki sta morali poiskati dva markerja na dveh ločenih območjih. V vsaki skupini je bil tudi prisoten po en vodnik reševalnega psa. Po vnosu območij v GPS naprave smo reševalci odšli na teren, ki je bil zelo zahteven in ob močnem sneženju in temi prav realističen razmeram v kakršnih ponavadi potekajo prave iskalne intervencije. Gibanje reševalcev je potekalo v strelcih, s pomočjo GPS naprav pa smo kontrolirali svoje gibanje znotraj določenega teritorija. Prav tako smo svoje koordinate sporočali računalniškemu operaterju v bazi, ki jih je vnašal v elektronsko topografsko karto in prav tako preverjal naše gibanje. V kolikor je ugotovil nepravilnosti oziroma, da kakšno območje ni bilo pregledano, nas je usmeril tja. V bazo smo se vrnili okrog 22. ure, kjer smo predali svoje GPS naprave s katerih je operater prenesel sledi našega gibanja v računalnik. Na osnovi tega se je ponovno naredila kontrola morebiti nepregledanih območij. Po koncu isknja je seveda sledila tudi analiza.

Usposabljanje je bilo koristno iz več vidikov. Reševalci smo pred zimsko sezono preverili svojo osebno zaščitno in tehnično opremo, preizkusili smo delovanje zvez, ponovili uporabo GPS naprav, vodniki reševalnih psov so opravili vadbo na terenu, preverili pa smo tudi zahtevno logistiko in organizacijo takšnih iskanj.
Ugotovili smo, da je pred samim odhodom na iskanje pomembno predhodno dobro preveriti konfiguracijo in velikost iskalnega teritorija, ter na osnovi tega formirati skupine in način iskanja tako, da bo čim bolj efektivno. Pomembna je tudi predhodna kontrola delovanja zvez in nastavitev GPS naprav (koordinatnega sistema, umerjenost kompasa in višinomerja, vklopljenost sledenja, napolnjenost baterij...). Za uspešno in kvalitetno iskanje pa je pomembno tudi to, da so prav vsi reševalci opremljeni z GPS napravami. Žal jih imamo na društvu le šest, pa še te so nekatere tako zastarele, da jih novejši računalniški program ne prepozna več.

Splošen vtis:
Odlično, bolj je snežilo, bolj smo uživali!

 

 

 

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2023