Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Boštjan Griljc, sreda, 30. maj 2012, ogledov: 2314

Helikoptersko usposabljanje

Dne 29.5.2012 smo reševalci Društva GRS Kamnik izvedli usposabljanje reševanja s pomočjo helikopterja. Vajo je organiziral Jernej Lanišek, ki je spomladi opravil izpit za letalca reševalca, predavanja in praktični del pa sta izvedla inštruktorja letalskega reševanja Toni Smolej in Robert Kralj.

Usposabljanje je potekalo v Kamniški Bistrici pri piknik centru, kjer helikopter pristaja in vzleta tudi v primeru reševanj. Po manjši plohi je ob 16. uri priletel helikopter Bell AB 212 s posadko Letalske policijske enote - LPE. Po obveznem teoretičnem delu smo vaje izvedli »na suho« pri ugasnjenem prizemljenem helikopterju, sledila je analiza napak, nato pa smo vadili vstopanje in izstopanje skupine reševalcev iz lebdečega helikopterja, prevoz na strm skalnat teren ter ponoven vstop in izstop iz lebdečega plovila na nevarnem mestu. 
Opravili smo tudi vajo vnosa in iznosa nosil UT 2000 s ponesrečencem ter spuščanje in dviganje reševalca s pomočjo elektromotornega vitla. 

Letos smo prvič opravljali tudi pisni del izpitov, vendar kljub temu, da so teste pripeljali s helikopterjem niso bili pretežki. Z uspešno opravljenim testom in praktičnim delom si reševalci pridobijo  
licenco  modul A helikopterskega reševanja, kar pomeni, da so primerno usposobljeni za varno vstopanje, izstopanje in ostala dela v bližini helikopterja pri prevozih reševalnega moštva v gore. 

Usposabljanja se je udeležilo 36 članov Društva GRS Kamnik in je potekalo po predhodnem terminskem planu, ki je omejen na 150 minut, kolikor znaša maksimalni čas letenja helikopterja pri startu s polnim rezervoarjem.

     
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2023