Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Boštjan Griljc, torek, 29. maj 2012, ogledov: 2208

Odlikovanje Zlati red za zasluge Gorski reševalni zvezi Slovenije

Predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk je 28. maja 2012, v Veliki kristalni dvorani z zlatim redom za zasluge odlikoval Gorsko reševalno zvezo Slovenije za izjemen prispevek k varnosti državljank in državljanov in v gorah, težko dostopnih območij in ob naravnih nesrečah ter za njihovo plemenito človekoljubnost, visoko strokovnost in prostovoljstvo.

Z Zlatim redom je odlikoval Ernesta Eöryja za dolgoletno, predano in uspešno vodenje organizacije slovenskih gasilcev. 

Za požrtvovalno humanitarno pomoč otrokom iz vse Slovenije, da so našli pot iz stiske, most do izobrazbe in samih sebe ter za predano prostovoljstvo pa je z redom za zasluge odlikoval Anito Ogulin. 

Po podelitvi odlikovanj je zbrane nagovoril predsednik dr. Danilo Türk, ki je med drugim podaril etične vrednote. V sedanjem času mnogi govorijo o krizi etičnih vrednot. Vrednote so manj cenjene in manj poudarjene kot nekoč. Veliko je bilo pričakovanj, povezanih s človekom kot posameznikom, to pa je odprlo pot individualizmu. Slednji je bil pogosto na škodo skupnosti in tudi na škodo posameznika. 
Tisti, ki govorijo o krizi vrednot ne vidijo številnih organizacij in plemenitih ljudi, kjer je nesebična pomoč sočloveku dragocena in kjer se etične vrednote cenijo. Današnji odlikovanci vse to simbolizirajo. 

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik se za prejeto odlikovanje GRZS zahvalil. Poudaril je povezanost s številnimi organizacijami doma in po svetu. GRZS deluje na področju preventivne dejavnosti, usposabljanja in skupnih akcij ter izmenjavi strokovnega kadra z PZS. Zahvalil se je tudi prijateljem gorskim reševalcem, predlagateljici za to priznanje Planinski zvezi Slovenije, ter predsedniku republike dr. DaniluTürku za podelitev priznanja. 
Zlati red za zasluge je prejel Ernest Eöry, ki je z dvajsetletnim vodenjem Gasilske zveze Slovenije skupaj s sodelavci znal povezati in obogatil uspešne tradicije slovenskega gasilstva z novimi znanji, tehnologijami in miselnostjo za sedanji čas. Posebej se je zavzemal za množično vključevanje ljudi v gasilsko organizacijo, izobraževanje in usposabljanje gasilcev. Dejaven je tudi pri oblikovanju in uveljavljanju politike Slovenije do narodnostnih manjšini. 

Red za zasluge je prejela Anito Ogulin odlikoval za njenih 40 let ukvarjanja s socialnim varstvom in dobrodelnostjo. Je sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Ljubljana Moste-Polje, predsednica komisije za humanitarna vprašanja pri Zvezi prijateljev Slovenije, mentorica otroških parlamentov, ustanoviteljica štipendijskega sklada za revne otroke, pobudnica odbora za Hišo zavetja za trpinčene in zlorabljene otroke, avtorica, soavtorica ali vodja številnih programov za enake možnosti otrok. 

Dušan Polajnar

 


Povezava: http://www.grzs.si/?MenuID=1&NewsID=1257

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2023