Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, ponedeljek, 28. maj 2012, ogledov: 2329

Na območju Grintovca hudo poškodovani planinec

DGRS Kamnik: V soboto, 26. 5. 2012, ob 19.45 uri smo preko Centra za obveščanje RS prejeli obvestilo o poškodovanem planincu na poti med bivakom na Legarjih in Cojzovo kočo na Kokrskem sedlu.  

S pomočjo Centra za obveščanje RS smo vzpostavili stik s planinčevimi "kolegi". Šlo je za tujega državljana, ki naj bi zdrsnil na planinski poti in pri tem utrpel hude poškodbe glave. Bil je pri zavesti in z njim so se lahko pogovarjali. 

Takoj smo aktivirali helikopter Slovenske vojske, saj je zaradi bližine noči šlo za minute. Istočasno pa je bilo aktivirano tudi celotno moštvo za primer klasične akcije. 

Že v trdi temi je helikopter pripeljal ponesrečenega planinca v UKC Ljubljana. 

Tukaj se je znova potrdilo dejstvo hitrega in usklajenega reagiranja ter sodelovanja številnih služb in predvsem požrtvovalnost reševalcev. 

Poleg kvalitetnega servisa operaterja na Centru za obveščanje RS je bil pomemben takojšen odziv helikopterja Slovenske vojske, zdravnika (tokrat sta bila v helikopterju kar dva zdravnika, oba izkušena in z dolgoletnim alpinističnim stažem, kar je tudi pogoj za kvalitetno izpeljano intervencijo v korist ponesrečencu; ne samo zdravnik, tudi alpinist), reševalcev letalcev, gorskih reševalcev in vodje, ki je vse skupaj koordiniral in usklajeval med posameznimi službami in profili reševalcev. 

Kasneje se je izvedelo, da je poškodovani planinec imel, poleg poškodbe glave, tudi hude poškodbe notranjih organov s krvavitvami. Intervencija je bila zaključena v dobri uri in pol. V primeru, da bi zatajilo katerokoli od naštetih dejstev, bi to pomenilo celonočno klasično akcijo, ki bi ravno tako bila dobro izpeljana, verjetno pa z bistveno drugačnimi posledicami poškodovanega. 

Življenje pa šteje in tukaj je bilo rešeno. 

Fotografija je zgolj simbolne narave: http://web.vecer.com/portali/podatki/2011/07/22/slike/online_184121-300.jpg  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2023