Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Franc Miš, nedelja, 11. september 2011, ogledov: 2000

Ko je življenje šteto v minutah

Na začetku septembra smo bili reševalci Društva GRS Kamnik obveščeni, da so v dolini Kamniške Bele na poti proti Presedljaju planinko opikale ose. Na podlagi prejetih informacij je bilo upravičeno sklepanje, da je planinka zaradi pika doživela anafilaktični šok.

Takoj je bila dana zahteva za aktivacijo dežurne helikopterske ekipe za reševanje v gorah. Ker je bila ekipa nedosegljiva (intervencija v Bovcu) je bila za pomoč zaprošena ekipa HNMP, hkrati pa se je na kraj nesreče odpravila ekipa GRS Kamnik, v kateri je bil prisoten tudi društveni zdravnik. Posadki HNMP je na podlagi posredovanih ji informacij uspelo locirati mesto nesreče, izstopiti iz helikopterja v lebdečem položaju na melišču pod Rzenikom, priti do planinke in ji nuditi nujno medicinsko pomoč. Ob prihodu zdravnika je bila planinka slabo odzivna. Zdravnik in reševalec HNMP sta pacientko uspela stabilizirati. Po opravljeni intervenciji v Bovcu, se je v reševanje vključila tudi dežurna helikopterska ekipa GRZS. Pacientko je pripravila za transport, jo s pomočjo vitla dvignila v helikopter in odpeljala v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana. 

Življenje planinke je bilo šteto v minutah. 

Da smo ga rešili, gre zahvala tudi reševalcem. 

»Veseli me, da smo v tem primeru presegli meje, ki nam jih postavlja birokracija«, je bil komentar enega od članov reševalne ekipe. 

Omenjena intervencija je ponovni dokaz, kako pomembno in potrebno je helikoptersko reševanje v gorah, kako pomembno je sodelovanje vseh reševalnih enot in kako upravičena so prizadevanja reševalcev, ki se zavzemamo za še boljšo organizacijo helikopterskega reševanja. 

Ker je letošnje leto znano po obilju os, gorski reševalci še posebej opozarjamo vse obiskovalce gora, da v nahrbtnik vsakega planinca sodi komplet prve pomoči, v katerem naj bodo tudi tablete proti alergiji (Flonidan, Claritine...). 

foto: Matjaž Žura  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2021