Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, četrtek, 24. november 2011, ogledov: 1758

Opazovanje snežnih razmer

Naj samo spomnimo, da smo se na pobudo ARSO 15.10.2010 sestali na sestanku skupaj predstavniki PZS in GRZS z namenom, da vzpostavimo širši nabor opazovanj snežnih in lavinskih razmer, kar bi bila podlaga za področno bolj natačno napovedovanje snežnih razmer, ki ga pripravljajo meteorologi na ARSO. 

Po prvem tehničnem sestanku so se lotili dela in v januarju je Aleš Poredoš že naredil program za vnos podatkov, ki sta ga potem predvsem z Dušanom Polajnarjem testirala in dopolnjevala z vnosi realnih podatkov. Ti podatki so bili dobljeni v okviru rednih opazovanj lavinskih razmer, ki jih izvajajo člani GRS Mojstrana na Vršiču. 
Za razširitev mreže smo poiskali med gorskimi reševalce iz postaj in društev GRS z namenom, da bodo na svojem področju prostovoljno opravljali opazovanja snežnih in lavinskih razmer ter jih vnašali v program. Ti podatki služijo Andreju Velkavrhu za napovedovanje snežnih razmer, ki so objavljene na spletni strani ARSO. 
Aleš Poredoš je predstavil program za vnos opazovanih podatkov. Nato so prisotni sami vpisali nekaj opazovanih podatkov. Program je narejen v stopnjah in vnašamo samo podatke, ki jih znamo opazovati ali izmeriti. Andrej Velkavrh je poudaril, da mu vsak podatek s terena pri napovedi veliko pomeni saj redna opazovanja snežnih razmer v Sloveniji lahko preštejemo na prste ene roke. 
Dušan Polajnar je predstavil opremo in obrazec s predpisanimi vzorci, ki jih na terenu opazujemo. Prav tako je za podrobna opazovanja snežne odeje predstavil najpogostejše uporabljene teste in metode. Srečanje je minilo v prijetnem druženju in predvsem želji po dobrih snežnih razmerah v prihajajoči zimi, da bo testno obdobje lahko čim bolj podrobno opisano. 

Dušan Polajnar

POVEZAVA na GRZS 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2021