Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, petek, 19. oktober 2012, ogledov: 2113

Reševalnim akcijam minuli mesec ni bilo videti konca

Večer, Narava, gore - Gabrijel Toplak: Gorski reševalci iz Bohinja ugotavljajo, da nekateri obiskovalci ne upoštevajo vremenskih napovedi, so slabo pripravljeni, izbrana tura pa ne ustreza njihovim zmožnostim.
Če so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj po naporni prvi polovici septembra, ko so imeli več nočnih intervencij, mislili, da si bodo zadnje dni tega meseca vendarle lahko nekoliko oddahnili, ni tako. Zadnji dan v septembru so prejeli klic izgubljene 23-letne Poljakinje z območja Velega polja.

Damjan Gašperin iz GRS Bohinj je pojasnil, da se je Poljakinja opravila na kar zahtevno turo v ne preveč ugodnih vremenskih razmerah. "Povzpela se je na Triglav, pri sestopu na Konjskem sedlu pa zašla. V Velem polju jo je ujel mrak, presodila je, da poti nazaj ne bo zmogla, zato je poklicala na številko 112. Svetovali smo ji, naj nas počaka, se toplo obleče in varčuje z baterijo mobilnika." Reševalne akcije s srečnim koncem se je udeležilo pet bohinjskih gorskih reševalcev.

Bohinjski gorski reševalci si bodo deveti mesec letošnjega leta nedvomno zapomnili, saj so bili ves čas zelo aktivni. "Začelo se je 8. septembra, ko sta se starejša zakonca proti večeru izgubila na gozdni poti na Voglu na območju Lopate. Našli smo ju gorski reševalci in pospremili do postaje žičnice na Rjavi skali. Še isti večer pa smo preko centra za obveščanje v Kranju prejeli sporočilo, da je na območju Ribčevega laza poškodovana ženska. Zaradi skopih informacij smo žensko s poškodbami hrbta po približno eni uri iskanja našli pod skalo pri domu na Skalci. Angležinja je nameravala noč prespati na prostem, na robu skale pa ji zdrsnilo, zato je padla približno deset metrov globoko na brežino bohinjskega jezera. Poškodovano smo oskrbeli, prepeljana je bila v jeseniško bolnišnico."

Dva dneva kasneje so prejeli obvestilo, da sta pri sestopu z Malega Triglava proti koči Planika omagala dva planinca. "K sreči so vremenske razmere dovoljevale, da je posadka letalske policijske enote vzletela in rešila 19-letnega mladeniča, ki ga je pri sestopu z očetom presenetila tema." Nato so morali rešiti belgijska planinca, ki se nista vrnila z Lepega špičja. Na pot se je podalo enajst reševalcev, pogrešana pa so našli nepoškodovana v koči pri Sedmerih jezerih.

Omagal tik pod Triglavom
V spominu jim je ostal tudi klic na pomoč onemoglega planinca pod vrhom Triglava. "Skupina osmih planincev se je odpravila s Kredarice na Triglav in naprej do koče na Doliču, vendar je eden od njih omagal približno deset minut pod vrhom Triglava v smeri Škrbine. Za običajnih deset minut hoje je potreboval dve uri, zato so poklicali na pomoč. Reševanje je oteževalo slabo vreme, saj je 1100 metrov nad morjem snežilo, vendar se je uspešno zaključilo - onemoglega so s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico."

Gašperin je ogorčen, ker se nekateri požvižgajo na vremensko napoved. Ugotavlja, da je psihofizična pripravljenost nekaterih še vedno zelo slaba, izbrana tura pa daleč od njihovih zmožnosti. Tokrat so se k sreči vse avanture ob posredovanju gorskih reševalcev dobro iztekle, lahko pa bi bilo seveda drugače že ob nekoliko slabših vremenskih razmerah.

Gabrijel Toplak

Povezava: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2012101805839427

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2021