Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika.
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, nedelja, 7. julij 2013, ogledov: 6764

Analiza reševanja zaplezanih alpinistov

Včeraj sta se v JV steni Planjave zaplezala alpinista. V Sobotni smeri sta zgrešila smer in se znašla v položaju, ko nista mogla več varno nadaljevati, niti se vrniti nazaj na izhodišče. 

Gorski reševalci opozarjamo, naj si obiskovalci gora izbirajo cilje primerne sposobnostim in izkušnjam ...

Za rešitev nastale situacije smo bili preko Centra za obveščanje aktivirani člani Društva GRS Kamnik. Ker se je vreme na tem območju začelo poslabševati, smo se odločili za helikoptersko reševanje.

20130706-grs-intervencija-zaplezana_alpinista-jv_stena_planjave_01

Helikopter SV z dežurno ekipo za reševanje v gorah je v Kamniku pobral domačega reševalca letalca in poletel na kraj dogodka. Zaplezana sta bila takoj locirana, zaradi premočnega vetra, ter previsne stene v kateri sta obtičala, pa helikoptersko reševanje ni bilo izvedljivo. Helikopter se je vrnil v Kamnik in v dveh poletih na kraj nesreče pripeljal reševalce.

20130706-grs-intervencija-zaplezana_alpinista-jv_stena_planjave_02

Na klasičen način, z vrvno tehniko smo rešili sicer nepoškodovana, a zaradi situacije v katero sta zašla, močno prestrašena alpinista. Med reševanjem se je na območju Planjave razbesnela nevihta, v kateri smo reševalci skupaj z rešenima peš sestopiti na Korošico. Od tod nas je helikopter proti večeru, ko se je vreme izboljšalo prepeljal v Kamnik.

20130706-grs-intervencija-zaplezana_alpinista-jv_stena_planjave_03 20130706-grs-intervencija-zaplezana_alpinista-jv_stena_planjave_04
Smer Humar Škarja.  Mesto zaplezanih alpinistov je označeno z oranžno.

Včerajšnje reševanje je ponovni dokaz kako hitro se v gorah lahko kaj zaplete. Gorski reševalci opozarjamo, naj si obiskovalci gora izbirajo cilje primerne sposobnostim in izkušnjam, naj si pri tem vedno vzamejo nekaj rezerve, če pa pridejo v situacijo, ko je naslednji korak lahko usoden, pa je prav, da pravočasno pokličejo na pomoč.

20130706-grs-intervencija-zaplezana_alpinista-jv_stena_planjave_05

GRS Kamnik

Povezava: http://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=535

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2020