Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sobota, 23. januar 2016, ogledov: 7517

Črna preroka s tarot kartami. Se motita?!

Imate "super truper fancy cool" pametni telefon in na njem znate telefonirati, poslati "mesiđ" in "lajkati" na "fejstbuku". In potem se en dan znajdete v situaciji iz katere na najdete izhoda. Pokličete 112, ki vas poveže z gorskimi reševalci. Sledi vprašanje: "Kje pa ste? Kakšen telefon pa imate? Odlično, nam lahko pošljete koordinate?" Trenutek tišine, panika. Tega pa nisem še nikoli naredil, kaj pa sedaj ...
... in ravno v trenutku, ko je moje življenje odvisno od enega kurčevega telefona.

... prebijam se po beli pokrajini, redke bukve in gosto grmovje. Vsake toliko pogledam nazaj, če je moj mali Joža še za mano. Z Miškotom (Franc Miš) sva dva dni pripravljala zemljevide, poligone, risala sledi, točke ... Sedela pred karto Menine planine in razmišljala, kje so možnosti, da se bi pogrešani gibal. Toliko je kotanj, neznanih pobočij poraslih z robido. Ozi Explorer, QGis, Google Earth pro, Global Mapper ... programska oprema v kateri nastajajo ideje in črtajo predvidevanja. Franc pripravlja v iskalni intervenciji pomembno in včasih ključno logistiko. Še tako enostavne naloge niso enostavne - koliko skupin imamo, kje se dobimo, kje vključiti gasilce, policijo, ali poklicati gorske reševalce sosednje postaje, kje bo malica, čaji ...

20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-009 20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-010
20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-011 20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-013

Policijska postaja Kamnik je bila obveščena, da je pogrešan 63- letni Jernej (Nejc) DROLC iz Kamnika. Slednji je bil nazadnje opažen 2. 1. 2016 popoldne, na relaciji iz Laz v Tuhinju v smeri Kamnika. Jernej Drolc je visok okoli 170 cm, osivelih las, oblečen naj bi bil v modre kavbojke, temno modro puhovko. Na glavi nosi črno pleteno kapo, obut v pohodne čevlje. S seboj ima večji nahrbtnik rdeče črne barve in harmoniko. (www.kamnik.info)

... in kako poslati informacijo kje se nahajate?!

20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-001 20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-002
20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-003 20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-004

Svetujem pa tudi uporabo aplikacije Lost Rescue, ki je delo slovenskega programerja in za pošiljanje informacije kje se nahajate ne potrebujete prenosa podatkov - vse skupaj deluje s čisto navadnim kratkim sporočilom. Pazite le, da je ne izrabljate in po nepotrebnem vznemirjate zaposlene v RECO.

20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-005 20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-006

Garmini 60CsX, GPSMAP62s, 64s, Oregon, pametni telefoni z nameščeno aplikacijo OruxMaps in planinskimi, DTK25 in Ortofoto kartami. Skupine - gorski reševalec, vodnik reševalnega psa in pripadnik gorske enote policije, vsak z svojo nalogo prehoditi pot od Doma na Menini planini proti Okroga pri Motniku (Kamnik). Iskanje igle v senu, ogromno področje, številne vrtače, kotanje in sneg, ki je padel pred časom. Lahko bi šel mimo pogrešanega samo en meter in ga ne bi opazil.

20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-012  

Zasnežena cesta s številnimi zameti otežuje vožnjo do Doma na Menini planini. Še sreča za pomoč gasilcev iz Špitaliča, Šmartnega v Tuhinju in Zgornjega Tuhinja, ki so nam priskočili na pomoč s prevozom.

Mediji znova poročajo o smrti alpinista, ki je umrl pri sestopu s Stenarja in o turnem bordarju, alpinistu, ki je pustil svoje življenje na pobočjih avstrijskih gora. Včasih se sprašujem kdaj bodo določeni novinarji začeli preverjati informacije pred objavami. Preveč je pavšalnih, nepreverjenih in včasih zavajajočih. In kdaj bodo dobili toliko jajc, da se bodo podpisali z imenom in priimkom, saj imam včasih občutek, da smo Slovenci "opice" z L.M.

20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-008 

Na mizi lesena deska s pravkar pečeno pico od katere se toplo kadi. Rob je rahlo zažgan, v "šporhertu" prasketajo bukova drva, iz zgornjih prostorov se sliši čebljanje otrok, ki izkoriščajo dobro voljo "fotrov" gorskih reševalcev. Pustimo jih, saj smo sami bili nekoč enaki in ni bilo lepšega se hihitati dolgo v noč. Saj jim bo jutri žal, ko se bodo vsi zaspani "vlekli" po zasneženi pokrajini Velike planine.

20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-014 20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-015
20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-016 20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-017

... dober ričet in pasulj v lovskem domu v Špitaliču nam počasi vrneta moči, vonj cimeta in nageljnovih žbic v toplem "kuhančku", ki je za spremembo drugačen od ljubljanske "čmige" v kateri so menda našli tudi sledi alkohola, pa je kot orgazem z neznanko na skupnem ležišču planinske koče. Analiza potrdi predvidevanja, da smo uigrana druščina, ki mora stremeti k sodelovanju, izmenjavi izkušenj. Pregled sledi pokaže, da je bilo pregledano celotno področje, žal za pogrešanim ni bilo sledi. Morda je prav tako, sam je našel mir, v gorah ...

Dva krokarja se "prepirata" v krošnji drevesa in kličeta zimo - črna preroka s tarot kartami. Se motita?!


V obsežni skupni iskalni akciji, ki se je pričela z zborom pri gasilskem domu PGD Špitalič ob 7. uri zjutraj, je sodelovalo 35 pripadnikov različnih služb, od tega 16 članov GRS Kamnik, 5 vodnikov reševalnih psov GRS Slovenije, 7 policistov, članov Gorske enote Policije, 6 članov GRS Celje ter več gasilcev lokalnih prostovoljnih gasilskih društev PGD Špitalič in PGD Tuhinj, ki so skrbeli predvsem za logistično podporo in prevoze reševalcev na teren.

20160123-grs_kamnik-intervencija-menina_planina-007 

Kot je povedal vodja iskalne akcije, gorski reševalec ter predsednik društva Gorskih reševalcev Kamnik, Franc Miš,so tekom današnje akcije pregledali vse možne poti, kar jih je od planinskega doma na Menini planini v smeri proti Okrogu oz. Češnjicam in Golicam. Glede na to, da je Nejc Drolc dober poznavalec Menine planine in tamkajšnjih steza, so posebno pozornost namenili tudi vsem manjšim ter neoznačenim potem, žal pa njihova iskalna akcija ni bila uspešna, saj pogrešanega niso uspeli najti. Vse prehojene oz preiskane poti so tudi evidentirali in posneli s pomočjo GPS naprav, kar jim bo pomagalo pri nadaljnji podrobni analizi iskalne akcije. (www.kamnik.info)

Besedilo in fotografije: Matjaž Šerkezi 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024