Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika.
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, petek, 11. marec 2016, ogledov: 3476

Opozorila nekateri ignorirajo

Gorenjski Glas, 11. 3. 2016, str. 4: Te dni je v slovenskih gorah zapadla večja količina snega, zato je bila razglašena 4. stopnja nevarnost proženja snežnih plazov po petstopenjski evropski lestvici. »Večino turnih smučarjev nam je z opozorili uspelo odvrniti, a nekateri prav v nevarnosti vidijo neki čar,« pa so kritični strokovnjaki.
Snežne razmere v gorah so se sredi tedna sicer že nekoliko umirile in nevarnost je bila ponekod znižana na tretjo stopnjo, a kljub nenehni preventivi in osveščanju Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije se še vedno najde kdo, ki se na opozorila požvižga.

Tablo na Ljubelju pogledajo le redki

»Zadnja leta lahko rečemo, da so odzivi pozitivni in da se ljudje udeležujejo tečajev varnejšega obiskovanja gora v zimskem času. So pa vedno posamezniki, ki jim ni mar, ki so nemi na naša priporočila in nasvete. V teh dneh je v gorah visoka stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov in vsak pameten, ki se ima rad, teh pogojev ne bi izzival. Tako smo tudi svetovali na družbenih omrežjih in spletnih straneh ... skratka širokemu krogu ljudi. Če gledamo vse všečke na Facebooku in število ogledov, jih tovrstni nasveti beležijo najmanj. Vzporedno z njimi pa krožijo fotografije lovcev na pršič, ki se veselo gibajo po plazovitem terenu in po njem smučajo.

Zanimiv se mi je zdel odgovor nekega ponesrečenca na moje vprašanje, zakaj je šel tja, glede na to, da je poledenelo, da ni imel svetilke ...
Odgovoril mi je, da je gledal oddajo pustolovca Beara Grillsa. In takšnih ljudi je vse več. Na Ljubelju gori rdeča luč na tabli, ki opozarja, da je veliko tveganje nevarnosti snežnih plazov. Le redko kdo jo upošteva oz. sploh še pogleda. Pogrešam tudi, da veliko gornikov še vedno ne uporablja lavinskega trojčka, ki je v primeru zasutja edina rešilna bilka, da ga iz snega dobijo živega. Pravim dobijo, ko namreč pridejo gorski reševalci, v večini primerov iščejo samo še trupla. Nahrbtniki z zračnimi baloni pa so marsikdaj povod za še večje tveganje - ker ga imam, se bom že izmazal. Statistika pravi drugače,« nam je o problematiki snežnih plazov in upoštevanju opozoril spregovoril Kamničan Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS, in dodal, da so reševalci letos obravnavali eno nesrečo v snežnem plazu na območju Mrzle gore, ki se je končala s hudimi poškodbami.

In še njegov nasvet: »Poleg klasičnih opozoril za varno gibanje v zimskih razmerah ljubiteljem gora svetujem, da se v času takšnih razmer raje odpravijo smučat na Krvavec ali si ogledat Slovenski planinski muzej v Mojstrani.«

Več >>>  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2020