Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, torek, 19. april 2016, ogledov: 5966

Slovenci in Bosanci smo full cool, Google Maps pa je fucked up

Z Mišem in Matjažem se ravno dogovarjamo za pijačo, ko mi na telefonu zazvoni čudna številka iz Bosne in Hercegovine. Ker smo ravno sredi dogovorov za srečanje z gorskimi reševalci iz BIH se javim in na drugi strani prošnja in zaskrbljen glas, da so se na Veliki planini izgubili trije državljani Savdske Arabije.
Člane pozovemo na pripravljenost, nam trem pa se pridruži še Damjan in gremo v izvidnico proti Veliki planini. Pred tem dobim zanimive koordinate in "thanks good" za Google translate s pomočjo katerega si stvar prevedem in spravim v Orux Maps na telefonu.

Tako so izgledale: أنا هنا الآن: . انقر على هذا الرابط ge0://84Ea28hYIx/موقعي أو ذلك الرابط http://ge0.me/84Ea28hYIx/موقعي لمشاهدة المكان على الخريطة.

20160418_grs_kamnik_intervencija_arabci_001

Vsa pohvala Arabcem, saj tako točnega podatka že dolgo nisem dobil. Koordinate nas pripeljejo točno do njih, kjer sledi presenečenje. Avto sredi snega, obrnjen tako na počez, trije modeli pa v kratkih majicah in "papučah" kuhajo čaj na njihovih "stormi" gorilnikih. Organizacija kot se spodobi. Nasmehnejo in razveselijo se nas, ko jih "obsvetimo" z modro lučjo. Postrežejo nam z njihovim "black tee" Sir in večer je takoj lepši.

20160418_grs_kamnik_intervencija_arabci_002

Sledi najprej reševanje naše Navare, ki jo je rahlo potegnilo v jarek in potem še njihovega Forda z avtomatskim menjalnikom. Pol ure dela in oba avtomobila sta obrnjena proti dolini.

Ko peljem njihovega Forda in nas na trenutke postavi počez slišim čudne prošnje obeh prisotnih Arabcev. Predvidevam, da sta prosila nekoga k življenju. Vmes se malo z njuno potolčeno angleščino in krilenjem z rokami pomenimo kaj se je dogajalo. Povesta, da smo Slovenci in Bosanci "full cool", da je Google Maps "fucked up", ker ves čas govori samo naprej, ne pove pa, da je na poti sneg. 

20160418_grs_kamnik_intervencija_arabci_003

Zanimiv večer, ki se je končal na Črnivcu, kjer so vsi trije prišli do zasluženega spanca, mi pa končno do svoje pijače, ki je bila planirana za ob 20. uri Pod gradom. 

Skratka, dragi kolegi gorski reševalci iz društev po Sloveniji, Kamničani imamo veze - Eurocopter in delež naftne ploščadi nam ne uideta :-).

Tako pa je zapisal Svetloba na www.kamnik.info:
Gorski reševalci na Veliki planini iščejo tri državljane Savdske Arabije
Na Veliki planini trenutno poteka iskalno-reševalna akcija treh državljanov Savdske Arabije, ki so se namenili na dopust v eno izmed tamkajšnjih koč.

Člani GRS Kamnik so nocoj, ob 20:19, prejeli obvestilo, da so se trije državljani Savdske Arabije na poti na Veliko planino znašli v težavah. Po prvih podatkih naj bi se trojica tujih turistov, s pomočjo aplikacije Google Earth, v večernih urah z osebnim vozilom odpravila na dopust v eno izmed koč, ki so jo najeli za preživljanje oddiha. Pri tem so, najbrž nevajeni snega in zimskih razmer, sledili navodilom spletne navigacije ter na območju Mačkinega kota naleteli na še vedno zasneženo cesto. Kljub temu so svojo pot nadaljevali ter obtičali v enem izmed snežnih zametov, tako da niso mogli ne naprej, ne nazaj in so poklicali na pomoč.

Kamniški gorski reševalci so se ob prejetem pozivu nemudoma podali v reševalno akcijo, po zadnjih razpoložljivih podatkih, pa so tuje arabske turiste že locirali oz. se do njih že prebili, tako da jih bodo lahko pospremili na varno.

Nihče izmed tujih turistov naj ne bi bil v nevarnosti, reševalna akcija pa trenutno še poteka. Več podrobnosti bo znanih, ko se bo intervencija zaključena.

Besedilo in fotografije: Matjaž Šerkezi

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024