Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, četrtek, 27. april 2017, ogledov: 6455

Beseda Plahtica, ki je lahko ime stana, turistu ne pove nič

V večernih urah, ko se življenjski ritem umirja, sploh na deževen dan, je ponovno zazvonil FireAlert na mobilnem telefonu. Intervencija, Velika planina, izgubljeni pohodniki ...

Naslednji dan lahko beremo povzetek URSZR: "Ob 23.06 je na Zelenem Robu na Veliki planini, občina Kamnik, skupina petih planincev zašla s poti in se izgubila. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik. Rahlo podhlajene planince so našli, oskrbeli in pospremili v zavetišče GRS Kamnik na Veliki planini."

Če stvar na hitro analiziramo:
Velika planina je območje, ki je v slabem vremenu pogosto pokrito z gosto meglo, razmere pa dodatno otežujejo veter, nizke temperature, močne padavine. Gorski reševalci smo že večkrat omenili, da se na Planino nikoli ne odpravimo kot bi šli na kratek sprehod v Volčji potok. Zgodilo se je že, da je gondola zaradi vetra nehala voziti in na planini so ostali turisti v slabi obutvi in neprimernih, pičlih oblačilih - z "mufkom" okrog vratu. Velika planina je sredogorje, njen najvišji vrh Gradišče je visok 1666 m in na takšni višini, pokrajini, ki ni pokrita z gozdom, lahko tudi avgusta doživimo snežni metež.

Tokratni planinci so ponovno imeli srečo, saj so bili podhlajeni in njihova pustolovščina v stilu Pet prijateljev, se bi lahko končala kaj hitro klavrno.

20170427_013108_resize  

Ravnali so pravilno, da so poklicali na pomoč na številko 112, bili so primerno obuti, primerno oblečeni in imeli s sabo primerno opremo.

Bi pa na tem mestu pograjali tiste, ki na Veliki planini oddajajo zavetišča, stane v turistične namene. Tudi na to smo gorski reševalci že večkrat opozorili, saj ne gre za osamljen primer. Oddati stan za počitnice ne pomeni samo "pokasirati" in izdati naročilnico. Pomeni poskrbeti za turista, mu povedati točno lokacijo, po možnosti kaktuse opremiti s smernimi tablami stanov, ki se oddajajo v najem. Beseda *Plahtica, ki je lahko ime stana, turistu ne pove nič, kaj šele Zeleni Rob, Dovja Griča ... Ta imena poznajo "lokalci" in redni obiskovalci Planine. Ravno sem se vrnil iz Manchestra in dva dni pred odhodom sem v e-poštni predal prejel pošto s točno lokacijo letališča, možnostmi za nadaljevanje poti, "rentakar", zanimivosti v mestu ... Pa gre za ogromno letališče, ki ga težko zgrešiš, če ne drugega te tja pripelje Google Maps.

Ja, tudi na Veliko planino pripelje Google Maps, ki pa ne pove kakšna je cesta, da velja omejitev vožnje in da je lahko pozno pomladi tam še sneg in imamo intervencijo Arabci, in izgubljena fant in punca, in Pet prijateljev in ...

V razmislek vsem, ki oddajate in boste to počeli v prihodnosti, da poskrbite za svoje goste, ker je to pomembno za njihovo varnost in da ne bomo priča še kakšnemu ledinskemu imenu v stilu Morana.

Po besedah najdenih, so trkali na vrata gostišča Zeleni rob, ker je tam gorela luč. Do nedavnega je na tem objektu bila tudi tabla Obveščevalna točka GRS, ki je neznano kam izginila. Svetujemo, kot je to v praksi gostišč, visokogorskih kmetij in planinskih koč v sredogorju in visokogorju slovenskih Alp in ustaljena praksa v gorah večjih alpskih držav, da se pri vhodu namesti močnejši zvonec, ki bo prebudil speče v gostišču. Verjamemo, da so po celem dnevu dela utrujeni, ampak življenje je le življenje. Mar ne?!

Zgodba Pet prijateljev se je tokrat končala v stilu Enid Blyton, srečno in verjamem, da bo njen nauk padel na plodna tla. Navsezadnje živimo ob vznožju gora in z gorami in vsak od nas ima vsaj kanček odgovornosti za varnost turistov, ki bi radi doživeli delček naše zgodbe.

Besedilo: Franc Miš in Matjaž Šerkezi
Fotografije: Vladimir Habjan

Opombe:

  • To je v letu 2017 že šesto posredovanje GRS Kamnik na Veliki planini, kjer smo reševali turiste. 
  • * ime Plahtica je izmišljeno in nima nobene zveze z realno situacijo.

 

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2021