Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika.
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, ponedeljek, 10. julij 2017, ogledov: 2677

Gorski reševalci so pod Veliko planino rešili izgubljeno planinko

Kamnik.info: Včeraj, kmalu po koncu tekov na Veliko planino, so kamniški gorski reševalci priskočili na pomoč izgubljeni planinki, ki se je izgubila in zašla na poti čez Rigelj ter obtičala na izjemno strmem in spolzkem južnem pobočju, nekaj sto metrov pod samim vrhom Velike planine.
O pogrešani planinki so bili člani GRS Kamnik obveščeni nekaj minut po 16. uri. Iz prvih obvestil, ki so jih prejeli, najprej ni bilo povsem jasno, ali se je planinka izgubila pri vzponu na Veliko planino, ali morda pri spustu, kot bi bilo morda moč sprva sklepati, saj je bila včeraj na Veliki planini, kjer je potekalo 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih, zbrana velika množica obiskovalcev, ki so v tem času v različnih smereh zapuščali dolino.

K sreči imajo kamniški gorski reševalci dober, pravzaprav odličen in vzorčen sistem za natančno lociranje izgubljenih ali poškodovanih pohodnikov in planincev, tako da so izgubljeno planinko, ki je, kot so ugotovili kasneje, s poti prek Riglja po pobočju zatavala preveč desno, locirali na izjemno strmem, težko dostopnem, mestoma pa tudi prepadnem južnem pobočju pod vrhom Velike planine.

2017-07-10_08-49-45_1

Iskalno reševalno-akcijo je, na res zelo strmih in z drsečo travo poraščenih pobočjih pod vrhom Velike planine, dodatno »popestrila« še popoldanska ploha, ki je strm travnat teren naredila še bolj nedostopen, spolzek in nevaren, kar je od reševalcev zahtevalo še večjo mero previdnosti, kot običajno.

2017-07-10_08-50-00_1

Kljub zahtevnim razmeram, se je iskalna akcija končala srečno in brez posledic, saj so se kamniški gorski reševalci, ki so bili včeraj na Veliki planini prisotni kot nepogrešljiv del organizacijskega moštva evropskega prvenstva v gorskih tekih, še pred sončnim zahodom uspeli prebiti do pogrešane planinke ter jo, varno in nepoškodovano, pospremili na Veliko planino, s katere se je izgubljena planinka nazaj v dolino prepeljala z nihalko.

Povezava: http://www.kamnik.info/gorski-resevalci-so-pod-veliko-planino-resili-izgubljeno-planinko/

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2020