Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Irena Mušič Habjan, ponedeljek, 19. junij 2023, ogledov: 720

Med letošnjimi nagrajenci Občine Kamnik tudi Srečo Podbevšek

Ob letošnjem prazniku občine Kamnik je bil med nagrajenci tudi bivši predsednik DGRS Kamnik. Občinski svet Občine Kamnik je Sreču Podbevšku podelila srebrno priznanje Občine Kamnik za dolgoletno udejstvovanje na področju alpinizma in gorskega reševanja, nadpovprečno angažiranost pri vodenju Društva Gorska reševalna služba Kamnik in odločilen prispevek pri pridobivanju društvenih prostorov.

Podajamo nekaj poudarkov iz uradne obrazložitve.
Kamničan Srečko Podbevšek, rojen leta 1952, je bil kot osnovnošolec več let član kamniških tabornikov, Rodu bistriških gamsov. Z njimi je že obiskoval gore in taboril tudi v resnejših razmerah. Kasneje se je priključil Planinskemu društvu Kamnik, bil ves čas aktiven planinec in postal uspešen načelnik Mladinskega odseka ter tajnik Planinskega društva Kamnik. V alpinistično šolo Alpinističnega odseka pri Planinskem društvu Kamnik se je vključil že leta 1969. Alpinist je postal leta 1971. V kamniško Postajo gorske reševalne službe je vstopil leta 1973, kar pomeni, da letos obeležuje 50 let gorskega reševanja. Izpit za gorskega reševalca je opravil leta 1975. 

Med vidnejše alpinistične vzpone Srečka Podbevška lahko štejemo zimsko ponovitev Centralne smeri v zahodni steni Planjave, prvenstveno smer Steber počitkov v vzhodni steni Brane, uspešno je plezal tudi v Tatrah leta 1972 na izmenjavi s poljskimi plezalci. Izredno se je izkazal kot pobudnik in koordinator reševanja s francoskimi gorskimi reševalci, ko se je leta 1977 v neurju na območju Mont Blanca izgubilo in ponesrečilo sedem kamniških alpinistov. 

Podbevšek je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja več let kot načelnik Mladinskega odseka Planinskega društva Kamnik soorganiziral Pohode po poteh II. grupe odredov. Več let je bil tudi tajnik in član upravnega odbora Planinskega društva Kamnik. Na Postaji gorske reševalne službe je bil blagajnik. 

S strokovnim znanjem in izkušnjami je bil generalni sekretar Planinske zveze Slovenije, sicer pa je službeno deloval na vodstvenih položajih kot komercialni direktor in direktor prodaje (Titan, Induplati) pa tudi kot samostojni podjetnik. 

Srečo Podbevšek je prevzel vodenje Društva Gorska reševalna služba Kamnik leta 2017, v kriznih časih, ko je ostalo brez svojih prostorov in se je moralo konec leta 2018 izseliti, na vidiku pa ni bilo nobene rešitve. Takrat je bilo potrebno stopiti skupaj in se v polni meri angažirati. V obdobju, ko je bilo v delovanju društva čutiti veliko napetosti, je bil Srečo Podbevšek tisti, ki je vlekel niti skupaj in je uspel povezati ter ponovno utrditi društvo. Z nadpovprečno pozitivno in uspešno angažiranostjo ter povezovanjem je društvo pripeljal do tega, da je izbralo in dobilo primerno lokacijo za lastne prostore, nato pa je nadvse vztrajno in premišljeno vodil zahtevno obnovo in ureditev zgradbe, pri čemer je neutrudno sodelovala velika večina gorskih reševalcev. Prav zaradi Podbevškovega izrednega truda je bilo društvo deležno veliko razumevanja in pomoči Občine Kamnik in drugih podpornikov. 

Društvo Gorska reševalna služba Kamnik je zato sedaj imetnik novih, sodobnih in nujno potrebnih večnamenskih društvenih prostorov. Samostojno pridobljeni prostori so v slovenskem gorniškem okolju in tudi širše še vedno zelo odmevni. To je namreč šele drugi primer, poleg Društva Gorska reševalna služba Radovljica, da so gorski reševalci tudi lastniki prostorov. 

Srečo Podbevšek je z vsemi uspehi, mirnim nastopom in besedo dosegel izredno velik ugled tudi v slovenskem merilu. Njegovo tehtno strokovno mnenje veliko pomeni vodstvu Gorske reševalne zveze Slovenije ter prispeva k ugledu članic, članov in celotnega društva, prav tako pa to pomeni izredno priznanje našemu Kamniku, zato si nedvomno zasluži srebrno priznanje Občine Kamnik.


Pripravil: Vladimir Habjan 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024