Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Boštjan Griljc, četrtek, 21. oktober 2010, ogledov: 2126

Pojasnilo GORSKE REŠEVALNE ZVEZE SLOVENIJE

V zadnjem tednu, ko je bilo v članku Tek na Triglav iz Vrat (na portalu Gore in ljudje) objavljeno, da je bil za stroške reševanja v Skuti izstavljen račun, se je pojavilo veliko ugibanj in komentarjev na to temo.

Z namenom, da bodo obiskovalci gora korektno informirani, da ne bo ugibanja, kdo izstavlja račune za reševanje v gorah, predvsem pa z namenom, da ne bi prišlo do tega, da kdo, ki je v situaciji, ko je ogroženo njegovo zdravje ali življenje, ne bi upal zaradi strahu pred izdanim računom poklicati na pomoč, dajemo naslednje pojasnilo:

1. Omenjenega računa ni izdala Gorska reševalna zveza Slovenije.
2. Gorski reševalci smo in bomo prostovoljci, ki svoje delo opravljamo humanitarno in brezplačno.
3. Na Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje smo naslovili dopis, s katerim smo zaprosili za pojasnilo, zakaj je bil za omenjeno reševanje izdan račun in kdo ga je izdal. Ko dobimo odgovor, bomo z njim seznanili tudi obiskovalce gora.
4. Vsem obiskovalcem gora svetujemo, da kadar zaidejo v situacijo, ko je ogroženo njihovo zdravje ali življenje, nemudoma pokličejo na pomoč.

Podlaga za delovanje Gorske reševalne zveze Slovenije je Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki med drugim vsem državljanom zagotavlja pravico do pomoči, ko zaidejo v situacijo, ko je ogroženo njihovo zdravje ali življenje. Omenjeni zakon in Doktrina zaščite reševanja in pomoči zagotavljata državljanom reševanje brezplačno - stroški so kriti iz proračuna, razen kadar oseba namenoma ali iz velike malomarnosti povzroči ogroženost oziroma stanje, zaradi katerega je bilo potrebno reševanje. V tem primeru država lahko zahteva povrnitev stroškov reševanja.

Predstavnike vlade smo že večkrat zaprosili, naj vlada zavzame jasna merila, kdaj bo ogroženemu ali poškodovanemu v gorah za reševanje izstavljen račun in naj s temi merili seznani obiskovalce gora.

Franc Miš,
podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2023