Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Irena Mušič Habjan, sobota, 19. november 2011, ogledov: 1573

Strokovni posvet o varnosti v gorah

V izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je v soboto, 19. novembra 2011, potekal 7. strokovni posvet na temo Gore in varnost, ki so ga organizirali Odbor Gore in varnost, Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije. 
Zbrane sta pozdravila predsednik GRZS Igor Potočnik in moderator Borut Peršolja v imenu predsednika PZS Bojana Rotovnika. 

Seminar je odprl Reinhold Dörflinger, častni predsednik GRS Avstrije z uvodnim predavanjem o Varnosti v gorah Avstrije, o preventivi, ki jo izvaja njihova GRS, organizaciji GRS, ... Predstavnika GRZS Jani Bele in Franc Miš sta predstavila nekaj značilnosti gorskih nesreč, Bele v zadnjih dveh zimskih sezonah, Miš pa letošnji nesreči na območju kamniške GRS (iskalna akcija v Kamniški Bistrici, zdrs v dolini Kamniške Bele). 
Sledili so Franjo Krpač s Pedagoške fakultete UL o pomenu varnosti v vzgojnem procesu planinarjenja v osnovnih šolah, Jože Rovan s PZS o preventivi in varnosti pri gorskem kolesarjenju, Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika o naravnih nesrečah in gorniški preventivi pred njimi, Matej Ogrin z Oddelka za geografijo Filozofske fakultete UL o meritvah vodnatosti snežne odeje Spodnjih Bohinjskih gora (Peči), Aleš Poredoš z Agencije RS za okolje o (sedaj še poskusni) spletni aplikaciji za vnos različnih podatkov o lavinskih razmerah v gorah Slovenije, ki bi služile za novo obliko lavinskega poročila, Simon Brezovar in Iztok Cukjati s Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede Univerze na Primorskem, in sicer Brezovar o načrtovani študiji vpliva pomanjkanja kisika na kognitivne sposobnosti človeka na višinah nad 5.000 metri, Cukjati pa o stopnji saturacije (nasičenosti krvi s kisikom) članov odprave na Pik Lenin in Stojan Burnik s Fakultete za šport o spremembah lastnosti plezalnih vrvi zaradi dinamične obremenitve. 
Pestrost in raznolikost predavanj ter visoka strokovna raven predavateljev so lahko prepričali marsikaterega od udeležencev seminarja, da bi se ponovno udeležil podobnega dogodka.

Povezave: 
Gore in ljudje 
PZS 

Fotogrfije: Vladimir Habjan  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2021