Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, četrtek, 16. marec 2017, ogledov: 2738

Izkušnje vodnikov lavinskih psov in pogled v tujino

Kot vsako leto smo tudi letos prejeli vabilo od avstrijskih kolegov, vodnikov lavinskih psov, na tečaj za lavinske pse v Innerkrems, ki je potekal od 3. do 9. marca 2017. Kljub majhnim količinam snega, ki nekoliko ovirajo delo na snegu, smo trije vodniki iz Slovenije Matjaž Rakušček s Popy, Matej Špeh z Juno in Marko Petek z Inti sprejeli povabilo.
Naši sosedje so spet pripravili odličen tečaj s tremi različnimi poligoni za iskanje zasutih v plazu. Enega naredijo tik ob hostlu, kjer smo nastanjeni, za druga dva pa se je potrebno vzpeti dobrih 600 m na planino Blutige Alm. Za pse je to dober trening, saj pri nas žal nimamo takih pogojev.

inerkrems_1_2017

Na leto imajo naši sosedje desetkrat več reševalnih akcij z zasutim v plazu. Struktura njihovih gora, kopasti vrhovi, omogoča veliko več možnosti za turno smuko in s tem tudi več možnosti za snežni plaz. To zimo so s snegom prav tako skopi kot mi, vendar so nam napihani zameti in nekaj novega snega pripravili prav solidne pogoje za trening.

inerkrems_6_2017

Tečaj je vseboval delo na terenu skupaj s predavanji iz prve pomoči, veterine, nevarnosti, delo na plazu ... vse na temo iskanja zasutih v plazu. Kot zanimiv podatek navajam, da so v času tečaja naši kolegi imeli dve intervenciji v plazu, kar je povprečno število zabeleženih akcij pri nas na leto.

inerkrems_8_2017

Kljub muhastemu in vetrovnemu vremenu smo naredili lepo število dobrih treningov in delili izkušnje z našimi gostitelji; kolegi iz Poljske, Hrvaške in Južne Tirolske.

Besedilo in fotografije: Marko Petek

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2022