Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sreda, 3. maj 2017, ogledov: 5399

Prepričani sta bili, da bosta lahko prenočili v hotelu Šimnovec

Dež pomešan s sodro trka na okna zavetišča, veter, ki postaja vse močnejši pa loputa s polkni. K sreči je tako močan, da meglo, ki se v pasovih privali iz doline, takoj odnese čez Planino proti Rzeniku in naprej višje v hribe.
Povzetek v Informativnem biltenu URSZR: Ob 23.45 je na Veliki Planini v občini Kamnik gorski reševalec naletel na izgubljeni osebi ter ju varno pospremil v zatočišče GRS Kamnik na Veliki Planini.

Planinki sta dopoldne prišli na Veliko planino čez Dolski graben in planino Konjščico. Po ogledu Planine sta se nameravali vrniti v dolino po isti poti. Zadeva se je zapletla, ko sta na planini Dol zgrešili odcep za Dolski graben. Ko sta ugotovili, da ju kolovoz, po katerem sta hodili, ne bo pripeljal v dolino, da se ta konča nad prepadnim pobočjem Spodnjega Požara, sta se odločili, da se zaradi bližajoče se noči vrneta nazaj na Veliko planino in na njej poiščeta prenočišče.

Pod Konjščico sta že v mraku zašli z markirane poti levo v gozd. K sreči ju je Googlov zemljevid usmeril na kolovoz čez Jerohe in naprej v Mačkin kot. Tam sta se razveselili table, na kateri sta prebrali hotel Šimnovec.

20170502_grs_kamnik_intervencija_velika_planina_simnovec_002  

Prepričani sta bili, da bosta lahko prenočili v hotelu, obenem pa sta dobili potrditev, da sta na pravi poti, saj sta tudi dopoldne sledili smerokazom, ki so usmerjali proti Šimnovcu.

20170502_grs_kamnik_intervencija_velika_planina_simnovec_003 

Ko se je ura bližala polnoči, sta utrujeni, mokri in prezebli prišli na Zeleni Rob, kjer se jima je čedalje bolj dozdevalo, da z nočitvijo v hotelu ne bo nič. Osebje gostišča Zeleni Rob ju je usmerilo do zavetišča GRS, kjer sta prenočili.

Imeli sta srečo, da se na Planino ni spustila megla in da je bilo naše zavetišče odprto, sicer bi se kaj hitro lahko ponovila zgodba izpred nekaj dni in samo posredovanje, ki je bilo na Veliki planini tretje v manj kot tednu dni, bi bilo bistveno bolj zahtevno.

Ponovno se je pokazalo, kako pomembna je pravilna postavitev smernih tabel in tudi vsebina na njih.

20170502_grs_kamnik_intervencija_velika_planina_simnovec_004  

Besedilo in fotografije: Franc Miš 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024