Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, četrtek, 11. oktober 2012, ogledov: 2686

Delovanje nadomestnih akumulatorjev na radijskih postajah Kenwood TK - 249

Zadnje čase so se pojavljale pripombe, da na postajah tipa KENWOOD TK - 249 slabo delujejo akumulatorji (izpraznijo se v roku pol ure). Nadomestni akumulatorji so tipa Ni-Mh s kapaciteto 2100 mAh. Radijska postaja je opremljena s polnilcem za dva sistema tipa KSC - 14.
Tehnične značilnosti KSC - 14

• Polnjenje dveh sistemov
• Možnost počasnega (TRICKLE) in hitrega polnjenja (RAPID)
• Maksimalna kapaciteta vstavljenega akumulatorja je 1600 mAh

Polnilec je izdelan za polnjenje samo Ni-Cd akumulatorjev, v normalnem polnjenju potrebuje za akumulator kapacitete 1600 mAh 45 ur.

Težava pri polnjenju novih akumulatorjev je večja kapaciteta akumulatorja in sama tehnologija polnjenja Ni-Mh akumulatorjev. Akumulator s kapaciteto 2100 mAh bi bil popolnoma napolnjen šele po 60 urah (TRICKLE način - gori oranžna lučka).

Polnjenje novega akumulatorja (Ni - Mh, 2100 mAh) v načinu RAPID (gori rdeča lučka) ni možen, saj ga polnilec s obstoječo tehnologijo ne more napolniti. Da bi bil akumulator zadovoljivo napolnjen ga je potrebno v normalnem načinu NEPREKINJENO polniti vsaj 50 ur.

Kenwood je v tem primeru izdelal univerzalni polnilec KSC - 24, ki je narejen za polnjenje obeh tipov akumulatorjev (Ni - Cd in Ni - Mh) in tudi za višje kapacitete (2100 mAh). Tehnologija je mikroprocesorska, ki omogoča ugotavljanje stanja akumulatorja in optimalnega polnjenja. Ta polnilec ima funkcijo hitrega polnjenja in sicer akumulator Ni - Mh s kapaciteto 2100 mAh napolni v približno 110 minutah.

Predlagam vsem, ki imate nove akumulatorje, da jih polnete neprekinjeno vsaj 50 ur v načinu TRICKLE (oranžna lučka), za zahtevnejše uporabnike pa je priporočljivo nakup polnilnika KSC - 24.

Baterije redno polnite, polniti pa jih začnite, ko so dokaj izpraznjene.

Tadej Petek

Tehnične značilnosti polnilca KSC - 14
Tehnične značilnosti polnilca KSC - 24 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2021